maanantai 12. joulukuuta 2016

Lentokentillä hiljaista

Suomen lentokenttien matkustamääristä on tullut tilastotietoja. Niiden perusteella voi sanoa,mettä Suomessa on yksi lentokenttä: Helsinki-Vantaa. Matkustajia oli viime vuonna 16,422 miljoonaa henkilöä. Tarinan voisi päättää tähän. Toki meillä on useita muita toimivia lentokenttää. Toiseksi vilkkain kenttä on Oulu. Matkustajia oli viime vuonna 982 tuhatta. Se on seitsemästoistaosa Helsingin määrästä. Rovaniemellä kävi 478 tuhatta, Tampereella 357 tuhatta, Vaasassa 282 tuhatta ja Kittilässä 226 tuhatta matkustaja. Tampereella oli neljäskymmeneskuudesosa eli 2 prosenttia Helsingin matkustajista.

Kannattaako pitää useita toimivia kenttiä yllä ? Eivätkö nopeat junat ja suorat bussiyhteydet ajaisia asian paremmin. Muutamia kenttiä toki tarvitaan. Erityisesti pohjoisessa. Tilasto puhuu puolestaan. Aika ratkaisee kuinka kauan tekohengitystä annetaan.

Tampere on yrittänyt aktivoida lentoliikennettä palkkaamalla elinkeinoyhtiöönsä lentokenttäpomon. Hän on tuottanut mainoksia mediaan Tampereen lennoista. Esimerkiksi: "Joulua ennen kaksi lentoa Malagaan. Kesällä alkavat lennot Budapestiin ja Bremeniin.  Keväällä suorat lennot Riikaan". Tuskin kukaan kokee moisesta wow-elämystä. Ei tarvitse olla ruudinkeksijä, että oivaltaa mistä on kysymys. Lentoyhtiöitä pitäisi saada kiinnostumaan Tampereesta. Halpalentoyhtiöitä erityisesti. Se taas tarkoittaa jatkoyhteyksiä eri puolille maailmaa, lmakohteisiin ja isoille lentoasemille. Lentäminen on siinä määrin riskibisnestä, että Ryanair lopetti pääosin kaikki lentonsa Tampereelta. Rahaa tulee enemmän Keski-Euroopasta, missä yhteyslentoja löytyy ja omaa kalustoa voi käyttää monipuolisemmin. Tampere näyttää tarrautuvan haaveisiin.

Mikä auttaisi ? Ehkä ilmainen määräaikainen palvelu lentoyhtiöille. Jos sitoudutte vuoden toimintaan, saatte kolme kuukautta ilmaiseksi. En tiedä. Jotain etua pitäisi olla tarjolla. Joka tapauksessa avainkysymys on yhtiöiden intressit. Nyt yritetään tehdä jotain palkan eteen ja mainostaa muutamaa hassua lentoa ja suuria tavoitteita. Huonolta näyttää. Toki jokaisen tulee tehdä jotain näyttävää palkkansa eteen, mutta kohde on väärä

Ei kommentteja: