maanantai 12. joulukuuta 2016

Backelle potkut

Palloliiton hallitus ilmoitti tänään antaneensa potkut ruotsalaisvalmenta Hans Backelle. Hän ehti toimia Suomen jalkapallomaajoukkueen valmentajana lähes vuoden. Yhtään voittoa ei tänä aikana tullut ja Suomi on käytännössä menettänyt mahdollisuutensa seuraaviin MM-kisoihin. Tosiasiassa emme ole koskaan olleet arvokisoissa. Tilalle palkattiin taas Markku Kanerva, joka toimii kolmen vuoden sopimuksella. Myös muu valmennusryhmä uusiutuu Simo Valakarilla ja Jonathan Johansonilla. Maalivahtivalmentaja Antti Niemi sai armahdoksen ja jatkaa valmennustiimissä.

Näyttää siltä, että Palloliitton hallitus ja erityisesti puheenjohtaja Alaja ovat heränneet talviuniltaa. Taas liian myöhään. Potkujen syynä lienee suuri sekä fanien että seuraihmisten tyytymättömyys. Usein joukkueurheilussa sanotaan, että on helpompaa vaihtaa valmentajaa kuin koko joukkue. Tässä tapauksessa voi sanoa, että on helpompi vaihtaa päävalmentajaa kuin koko Palloliiton hallitus.
Luulen, että puheenjohtajan palli on alkanut horjua sekä median, että jalkapallon taustavaikuttajien piireissä entistä enemmän. Backen potkut luovat uskottavan kuvan. Monia tämä tyydyttää. Ei kuitenkaan kaikkia.

Syyt Suomen alamäkeen ovat kuitenkin syvemmällä. Kotimaan liigan katsomoissa on liian vähän väkeä. Pelien taso on usein heikko? Maajoukkueessa hyviä pelaajia ei ole. Ei ole ollut muutamaan viime vuoteen. Se ei valmentajasta parane, jos pelaajat pelailevat kakkostason kansainvälisissä seuroissa. On toki helppo vaatia uuden sukupolven palloilijoiden kasvattamista, mutta jotain sen tapaista pitää löytyä. Maamme sarjoissa pelaa iso joukko afrikkalaisia ja etelä-amerikkalaisia tuntemattomia suuruuksia. Yleisöä kiinnostaisivat enemmän kehittyvät ja värikkäät nuoret pelaajat, jos heille annetaan vastuuta.  Tästä Tampereen Ilves on oiva esimerkki. Uskon lapsenomaisesti, että Suomesta löytyy potentiaalia. Hyvät juniorit imaistaan suurseurojen akatemioihin kasvamaan, mutta jonkin aikaa he pelaavat myös täällä. Se on väylä, jota jääkiekko käyttää. Sitä kautta kasvaisi Litmasia ja Hyypiöitä maailman jalkapallokasvattamoissa.

Ei kommentteja: