tiistai 20. joulukuuta 2016

Saaristolaisleipää sisulla

Ajattelin tehdä jouluksi saaristolaisleipää. Se on kohtuullisen helppo nakki. Niin ainakin muistelin. Minulla oli käytössäni hyvä ohje ja kaiken piti olla kunnossa. Kun ostin litran piimää, ajattelin panna tuulemaan.
Pulma 1. Vuokia puuttui.
Käväisin lähikaupassa ostamassa vuokia. Siellä ei kuitenkaan ollut syviä, puolentoista litran vuokia. Ostin matalampia ja puolta pienempiä. Samalla ostin kolme rasiaa Fazerin makeisia.
("Tässä vaiheessa olisi pitänyt huomata viesti. Kun ei ole sopivia vuokia, ei kannata tehdä tällä kertaa. " Carlos Castaneda)

Pulma 2. Tuorehiiva puuttui
Käväisin Prismassa autolla, koska väsytti. Ostin myös isoja  vuokia. Samalla kävin Alkossa ja ostin kaverilleni joululahjaksi o,7 l. pullon St. Feuillienin jouluolutta ja pikkupullon vodkaa glögiin.
("Muista läheisimpiäsi, erityisesti lapsia, että otat jouluna kohtuudella". Raittiusjärjestöjen liiton joulusanoma 1956.)

Pulma 3. Alhainen kiertoilmauunin lämpötila
Kiertoilmauuni lämmittää hieman tehokkaammin kuin perinteinen uuni. Paistolämpötiöan kuului olla 175 astetta. Laitoin kiertoilmauunin 150 asteeseen. Leivät nousivat ja kypsyivät kauniin ruakeiksi. Otin ne pois puolentoistatunnin jälkeen tarkoituksena kostuttaa pintaa siirappivedellä. Leivät olivat sisältä raakoja ja ne nitsahtivat. Heitin ne pois.
("Jouluruokia kannttaa tehdä etukäteen jouluviikolla, jolloin pystytään välttämään aatonaaton sähköpiikki". Suomen sähköntuottajien liiton ohje jokakotiin 1975)

Pulma 4. Liian korkea kiertoilmauunin lämpötila.
Tein uuden taikinan ja laitoin sittenkin lämpötilan 175 asteeseen. Kaikki meni hyvin. Otin leivät pois tasan kahden tunnin kuluttua. Ne olivat mustuneet ja ohuesti palaneet. Käärin ne kuitenkin folioon ja odottelin jäähtymistä. Enää en anna periksi. Leikkaan vaikka palaneet reunat pois.
("Kansalaisten tulee vähentää sähkönkäyttöä, jotta maailman ilmastosopimuksen tavoitteisiin päästään vuonna 2025". Pariisin ilmastosopimuksen 87 artikla)

Olen kuitenkin itsepäistä sukua, kuten koko suomensukuinen väestö. Sen takia en luovuta vaan vien homman loppuun saakka. Tätä on suomalainen SISU. Maistuupa saaristolaisleipä sitten mämmille tai palaneelle, periksi ei anneta.


Ei kommentteja: