tiistai 29. maaliskuuta 2016

Intiimiyden julkisuus

Kirjoitan aiheesta, josta en tunne olevani asiantuntija. Sisäinen sosiologini patistaa kirjoittamaan tästä ilmiöstä. Julkisuus on muuttunut. Eniten se näyttää muuttuneen 18-35 vuotiailla. Tälle ikäryhmälle erilaisen some-välineet ovat jokapäiväistä arkea. Vaikuttaa siltä, että se muuttaa tai on muuttanut myös parisuhteen luonnetta. Yksityiset tai intiimit asiat parisuhteessa voivat olla osittain tai kokonaan julkisia.  Parisuhteen solmimisen yhteydessä osapuolilla on tiedossa kummankin verkostot ja yhteydet. Sinne voi viestitellä huonoista fiiliksista tai hyvistä kokemuksista.  Väitän, että tämä vaikuttaa parisuhteen laatuun. Intiimitkin parisuhdeasiat voivat tulla julkisiksi, joten niitä ei kannata salailla. On luonnollista kertoilla jotain, ettei olisi kummajainen vaan tavallinen sosiaalinen yksilö. Toisaalta salaisia asioita ei voi kertoa kenellekään, koska riski julkisuuteen on madaltunut. Intiimit salaisuudet pidetään visusti omana tietona.

Ikäänkuin esimerkkinä haluan lainata tänään Iltalehdessä ollutta blogikirjoitusten. Siinä KS niminen julkkis avautuu omasta elämästään seuraavalla tavalla:
"En ole enää se nainen, johon mieheni rakastui. Mieheni rakastui tyttöön, joka oli villi sängyssä. Oli seksikeinut ja kiihkeät illat. Nyt jopa yksinkertainen suihinotto on hautautunut unholaan. Niskani on usein kipeä. Yritä siinä sitten imeä, kun niska on krampissa."
"S:n kanssa olemme valinneet tämän. Me sovimme, että poika tulee nyt ensiksi ja sitten me ."

Tässä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Monilla on sama kokemus avioliiton ja lasten jälkeen.. Kiihkeän alun jälkeen tasaantumaan, saadaan lapsia ja fokus siirtyy lapseen. Samalla villitys häipyy. Vaarana on toki se, että jonkin ajan jälkeen kiinnostus alkaa kasvaa villiyteen, mutta muiden kumppanien kanssa.
Tämä on varmasti mukava avautuminen lasten hiekkalaatikolla. Naapurin rouva voi tulla juttelemaan helpommin seksiasioista avautumisen jälkeen.

Tässä on kuitenkin myös välinpitämättömyyttä kahden ihmisen omista asioista. Niistä ei ole kielletty puhumasta, mutta ne tuskin muuttuvat tai paranevat julkistamisen myötä. Julkisuus on tullut osaksi parisuhdetta ja intiimiyttä. Tekisi mieli väittää, että julkisuus myös vähentää parisuhteen syvyyttä ja kestävyyttä. Tirkistelevänä ihmisenä seuraan tämän julkkisliiton kestävyyttä.


Minusta tässä on kyse uudenlaisesta ilmiöstä. Enkä tarkoita nyt yllä mainittua henkilöä. Harmillista, jos parisuhde joutuu kavereiden ja ulkopuolisten arvioitavaksi myös intiimien asioiden suhteen. Pohjimmiltaan parisuhde on kuitenkin iso salaisuus. Joskus myös sen osapuolille. Siinä on projektia ihan riittävästi.

Ei kommentteja: