maanantai 14. maaliskuuta 2016

Putin yllätti

Venäjän presidentti Putin ilmoitti Venäjän joukkojen vetäytyvän Syyriasta. Tämä on melkoinen yllätys, johon ei heti löydy vastausta.  Venäjä kertoi, että heidän tehtävänsä on päättynyt ja mahdollisuus rauhaan on olemassa.

Pienen tuumailun jälkeen löytyy kaksi selitystä.  Tai ehkä jopa kolme.

Vihdoinkin hyvä asia on tapahtumassa. Venäjä on saanut hallitsevat tahot suostumaan Assadin vaihtamiseen. Muuten hallitsevat tahot jatkavat ja aikovat neuvotella rauhan. Se vaikuttaa kuitenkin liian hyvältä uutiselta.

Kenties Venäjä on pystynyt hajottamaan Assadin vastustajat hajalle. Sekä Oppositioryhmät että Isis on lyötyä riittävän heikoksi. Apulaiset voivat palata takaisin kotiin, kun tällaiset projektit maksavat maltaita. Myös Venäjälle.

Venäjä on todennut vaikean tilanteen ja haluaa poistua näyttämöltä.  Ristiriidat ja lukuisat eri osapuolet tekevät ratkaisun mahdottomaksi. Venäjälle ei ole varoja tuhlattavaksi. Kannattaa lähteä pois ja jättää Syyria jakamaan konkurssiaan. Se vähä mitä on jäljellä. Se ei Venäjää enää kiinnosta. Alueen kumppanimaiden kalastelu ei myöskään tuota enää lisätulosta. Ehkä sotarahoja on keskitettävä Ukrainan suuntaan ?

Onko jotain mitä me emme tiedä ? Kenties, mutta se ei nyt tule kyllä mieleen. Ehkä seuraavassa julkaisussa.








Ei kommentteja: