keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Suomalaisten seksikerrat

Väestöliitosta tukilistan mukaan aikuiset suomalaiset harrastavat seksiä keskimäärin kerran viikossa. Tutkija Osmo Kontula on huolissaan sillä seitsämänkymmentäluvun alussa määrä oli kaksi kertaa viikossa. Syynä pidetään itsetyydytyksen lisääntymistä ja kiireistä elämäntapaa. Kyseessä on todella merkittävä muutos. Toki kyse on yleistyksistä ja keskimääräisistä luvuista. Mutta taustalla on myös totuuden pelottava siemen. Jotkut harjoittavat seksiä paljon useammin ja jotkut tuskin koskaan.

Mistä tämä suuri muutos voi johtua ja mitä siitä seuraa. Oletettavasti suuri osa tutkimuksen osallistujista ovat eri henkilöitä ja eri sukupolvea. Ajattelen niin, että sukupuolisen halujen määrä ei ole vähentynyt. Oletan myös, että halukkuus sekä miehillä ja naisilla uusiutuu yleisesti ottaen ja biologisesta syystä 2-3 päivän kuluttua edellisestä yhdynnästä. Nopea johtopäätös tästä on se, että seksin harjoittamisen puute johtuu tunteiden ja ympäristön vaikutuksesta. Ei niinkään biologisista syistä kuten halusta.

Tällä logiikalla ajateltuna esitän kaavamaisen esimerkin menneisyydestä ja nykyajasta.

 Neljäkymmentä vuotta sitten pariskunta rakasteli joka viikko lauantaina saunan jälkeen. Se antoi rentoutta, läheisyyttä ja mukavan olon sunnuntaiksi ja maanantaiksi. Tiistai-iltana alkoi kuitenkin tehdä mieli seksiä, joten pariskunta rakasteli tiistai-iltana. Se antoi hyvän olon keskiviikoksi ja torstaiksi. Perjantaina teki jo mieli, mutta lauantai oli onneksi aika lähellä.

Nyaikana pariskunta rakastelee samalla tavoin lauantai-iltana. Se antaa kivan fiiliksen parille seuraavalle päivälle. Sitten alkaa taas tehdä mieli seksiä. Elämä on kuitenkin kiireistä ja puolisoa väsyttää. Molemmat hoitavat paineet pois itsetyydytyksellä. Se ei kuitenkaan rentouta niin kuin oikea seksi. On tyydytettyä itsensä uudestaan tai kärsittävä pään ympärille kiristyvästä pannasta ja tehtävä muunlaisia sijaistoimintoja kuten kuntosalilla käyntiä, siivousta tai autonkorjausta.

Teen edelleen johtopäätöksiä. Nykypariskuntien ja entisajan pariskuntien elämä on muuttunut ainakin kahdella tavalla. Lapsien rooli perheessä on huomattavasti keskeisempi nyt kuin ennen. Tämän lisäksi ajankäyttö on tullut tarkemmaksi ja kireämmäksi. Elämä on enemmän aikataulutettua ja ohjelmoitua. Pariskuntien läheisyyden tilalla on tullut kaveruus. Myöskin henkilökohtaisia ja intiimejä asioita käsitellään enemmän läheisten ystävien kanssa kuin oman partnerin kanssa.

Tämän takia seksiä ei harjoiteta kerta viikossa enempää.  Oravanpyörä on ottanut omansa. Johtaako tämä avioerojen suurempaan määrään ja matalampana kynnykseen ? Altistaako tämä syrjähypyille ja sivusuhteisiin ? Heikentääkö tämä parisuhteen siteitä ? En tiedä .
Mää vaan kysyn ?

Ei kommentteja: