keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Kauppojen aukiolo ja Alko

Hallitus vapautti kauppojen aukioloajat. Pääsiäisenä kaupat olivat auki joka päivä. Poikkeuksena oli Alko, joka oli auki torstaina kahdeksaan ja kiinni perjantaina, lauantaina, sunnuntaina ja maanantaina. Syynä on vanha alkoholilaki, joka säätää alkoholin myyntiajoista.  Kun kansa saa kaupasta haluamiaan tavaroita minä päivänä tahansa, ei alkoholia myydään kuin arkisin tiettyinä aikoina. Iltaisin alkoholia myydään vain kahdeksaan, ettei kansa juopuisi liikaa ja/tai kansa kävisi ravintoloissa. Tämä ehkäisee alkoholisairauksia ja niinmuodoin valtion verovarojen kulumista sairaanhoitoon. Alkolla onkin kaksinaistehtävä. Lisäksi Alkon työntekijät ovat asemastaan tietoisia ja vastustavat aikojen aukioloaikojen lisäämistä. AY-liike toimii tässä parhaimmillaan hyvin tai loistavasti.

Alko onkin viimeisiä valtion monopolia, jotka ovat vielä pystyssä. Postipankki, Valio, Posti  ja monet muut ovat kokeneet jo todellisuuden. Kohta se on edessä myös Alkolla. Pieni jarru voisi olla Alkon aukioloaikojen laajentaminen. Se toisi ehkä pienen kulutuksen lisäyksen, mutta jarruttaisi vaatimusta viinien siirtämisestä kauppojen hyllyille.

Ehdotankin, että Alkosta vastaavat päättäjät muuttaisivat alkoholilainsäädäntöä aukioloaikojen suhteen. Mikäli väkimäärä vähentyisi myyjätär voisivat informoida asiakkaita alkoholin juonnista ja humaltuminen vaaroista. Lisäksi myyjät voisivat tehdä muutakin, kuin sanoa päivää tai kysyä voinko auttaa. Se ja myytävien tuotteiden sisällöstä kertominen on kyllä vaativa tehtävä, mutta vastaavasti myyjien palkat ovat kovasti paremmat kuin Prisman ja Siwan kollegoilla. Toinen vaihtoehto on siirtää viinit kauppoihin. Se jättäisi viinan myynnin Alkolle ja pudottaisi Alkojen määrän minimiin. Tämä voisi olla myös alkoholipoliittisesti ja terveysvaarojen näkökulmasta ehkäisevä toimenpide. Viina on vaarallisempaa kuin viini ja muut miedot juomat. Ehkä jonain päivänä tämäkin rajoitus näkee päivänvalon.

Ei kommentteja: