tiistai 1. maaliskuuta 2016

Liigaseurat rahoittajien varassa

Ylen selvityksen mukaan suurin osa liigajoukkueesta tekee vuosittain tappiota.  Viiden vuoden jaksolta tehty selvitys on karua luettavaa liigaseurojen rahankäytöstä. Vain SaiPa, Kärpät ja HIFK ovat tehneet positiivista tulosta. Pahinta tappiota on tuottanut Espoon Blues, peräti 7 miljoonaa. Lukko lähes saman 6,3 miljoonaa, TPS on tehnyt tappiota 2,3 miljoonaa, Ilves 2,2 miljoonaa KalPa 1,5 miljoonaa ja Tappara 0,7 miljoonaa. Liigaan syksyllä nouseva Mikkelin Jukurit on myös tahkonnut tappioita viime vuosina. Liigaseurojen heikkoa jamaa eivät ole pelastaneet liigan tv-korvaukset, jotka ovat lähes miljoonan seuraa kohti.

Näyttää siltä, että suljettu sarja ja yksittäisten seurojen rahoittajat mahdollistavat nykyisen menon. Monien seurojen taustalla on miljonäärejä, jotka ovat olleet valmiita paikkaamaan tappiota.  Vaasan Sportin taustalle on noussut Martti Ehrnrooth, TPS:n taustalta löytyvät Supercellmiljonäärit Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja, Tapparalla on  Poju Zabludowicz ja Ilveksellä Vincent Manngaard.
Rauman Lukon taustalla on RTK-kiinteistöpalvelu.

Ilmeisesti seurajohtajat sopivat päärahoittajien kanssa etukäteen syntyvistä tappiosta. Muuten on vaikea ymmärtää vuosittaista tappiokierrettä. Pääsyynä holtittomaan menoon ovat pelaajapalkkiot ja katsojamäärien vähentyminen. Seurat eivät ole sopeuttaneet toimintojaan realiteetteihin.  Tämä on siunattu omistajien taholta seurojen hallituksissa.

SaiPan menestyksen takana lienvät hyvät ja halvat pelaajahankinnat. Yleisömäärät ja sponsorirahat on saatu nousemaan. Samoin Kärpät ja HIFK ovat pystyneet pitämään katsojamäärät korkeina ja menot jossakin määrin kurissa

Mikä sitten auttaisi ? Nyt kun liiga on laajentumassa entistä pienimmille paikkakunnille kuten Kouvola ja Mikkeli, ovat katsojamäärien keskiarvot laskusuunnassa myös tulevaisuudessa. Pelit ovat  sen verran rutiinitahkoamista, ettei lippujen hintoja voi nostaa. Ainoa lääke olisi nostaa enemmän  omia junioreita joukkueisiin. Tähän tarvittaisiin Liigan ja seurajohtajan yhteistä linjaa. Sillä saataisiin nostettua paikallista tunnetta. Sitäpaitsi omat pelaajat ovat halvempia. Tämä ei tuota pikavoittoja, mutta tervehdyttäisi seurojen toimintaa sekä taloudellisesti että menttaalisesti.




Ei kommentteja: