maanantai 21. maaliskuuta 2016

Obama Kuubassa

Yhdysvaltain presidentti Obama aloitti historiallisen valtiovierailun Kuubaan. Edellisestä USA:n presidentin vierailusta on kulunut 88 vuotta. Kuuban vallankumouksen jälkeen maiden välit ovat olleet totaalisesti poikki. USA yritti vallata Kuuban Sikojenlahden taistelussa, mutta Kuuba selvisi Neuvostoliiton tuella. Jatkoa seurasi NL sijoitettua ydinohjuksia Kuuban maaperälle. Seurasi puoli vuosisataa jatkunut kauppasaarto. Neuvostoliiton romahdettua Kuubassa on vallinnut taloudellisesti raskaat ajat.  Oma tuotanto ei riitä ja ulkomailta ostamiseen ei ole valuuttaa. Tämä erityisesti elintarvikkeiden osalta. Turismi tuo maahan rahaa, samoin Kuubasta muuttaneiden rahalähetykset sukulaisille. Mutta se ei riitä parantamaan koko maan ja kansan tilannetta.

Nyt on tapahtumassa jotain uutta. Castron veljekset ovat jo vanhoja ja pian saada Kuubaan myös uusi johto. Ehkä Castrot haluavat ohjata maata yhteistyöhön, ettei naapurimaan bisnes vyöry yli koko maan ja elämä vaivu samanlaiseen tilaan kuin viisikymmentäluvulla. Kauppasaarron purkaminen parantaa varmasti kuubalaisten elämää, mutta oman tuotannon käynnistäminen ja tuotteiden vienti toisivat suurempia muutoksia. Sokeriruoko, turismi, rommi ja sikarit eivät elätä kansaa. Tarvitaan yhteisiä firmoja ja ulkomaista tietotaitoa. Kansalaisten halu parempaan elintasoon ei voi enää perustua yleiseen terveydenhoitoon ja koulutukseen. Tarvitaan rahaa, valinnanvapautta, ruoka-aineita, autoja, asuntoja ja paljon muuta. Samaa mitä muissakin maissa on tarjolla. Matka on kuitenkin hidas. Muutoksia tulee pikku hiljaa. Kantona kaskessa ovat myös ihmisoikeusasiat ja Kuuban ärhäkkä, lähinnä Floridassa asuva oppositio. Vapaita vaaleja saadaan odotella vielä vuosia.

Kuitenkin muutoksen tuulia on edessä. Toivottavasti maa ei ajaudu sisäiseen valtataisteluun ja entistä kurjempaan tilanteeseen. Sitä tuskin naapurimaakaan kaipaa vaikka monet ihmiset sitä toivoisivat. Kuuban talouden nousu saattaisi antaa piristysruisketta myös USA: n taloudelle. Kun tulppa saadaan auki ja ensilöylyt puhallettua auki saattaa olla parempi kehitys edessä. Monilla Väli-Amerikan mailla on kuitenkin raskas historia takana. Siltä lienee vaikea välttyä Kuubassakaan.

Ei kommentteja: