Tiistaiaamuna Brysselissä rajähti kaksi kertaa. Lentokentällä ja metrossa. Isis on ilmoittautunut iskujen tekijäksi. Viime viikolla pidätetyn Pariisin terrori-iskujen suunnittelijan Abdeslamin myötä tuli seestynyt vaihe. Sitä ei kestänyt kauan. Nyt räjähti Brysselissä. Miksi siellä ? Miten kohteet valitaan ?
Asiantuntijat sanovat, että perusteita on kaksi.
1. Merkittävä ja symboliarvoltaan tärkeä kohde. Isku saa paljon pelkoa ja huomiota.
2. Helppo paikka, jossa terroristit voivat toimia. Kaupunki, jonne sadan huomaamattomasti räjähteitä, jossa voi huomaamattomasti hakea kohteita ja jossa on samanhenkisiä ihmisiä luomassa piilopaikkoja.
Kolmas syy on varmasti kohdemaat, jotka ovat jollakin tavoin Isisin vastapuolella Irakissa tai Syyriassa. Neljäs syy ovat maat, joista on lähtenyt sotilaita Isisiin ja palanneet terroritehtävän kanssa takaisin.
Näyttää siltä että Pariisin iskujen suunnittelijan pidätys ei pysäyttänyt terroritekoja. Jotkut lähteet arvelevat Euroopassa olevan sata itsemurhaterroristia. Kohdekaupunkeja olisi Euroopassa viisi : Pariisin ja Brysselin lisäksi Moskova, Berliini ja Lontoo. Tämä saattaa olla taktista pelottelua.
Nyt tehtyjen pommi-iskujen ajankohdalla voidaan ajatella olevan viesti. Terroristeja on edelleen Euroopan maissa. Hyökkäykset saattavat olla myös Pariisin iskujen suunnittelijan organisoimaa, mutta ajankohta aikaistettiin. Julkisuudessa esitettyjen tekijöiden, epäiltyjen ja tukijoiden yhteydestä tulee vaikutelma, että kyse on pienestä piiristä. Se saattaa olla väärä arvio. Huomio keskitetään tiettyyn suuntaan, jolloin voidaan toimia muualla.
Belgia on Euroopan pääkaupunki ja iskut olivat lähellä tärkeitä kohteita. Belgia ei kuitenkaan ole ollut pommittamista Syyriassa kuten Ranska. Toisaalta tällaiset teot herättävät pelkoa ja lamaannuttavat elämää missä tahansa. Ne ainakin terävöittävät poliisin, rajavartioiden ja sotilaiden toimintaa monissa maissa. Seuranta ja kotietsinnät lisääntyvät. Pienetkin vihjeet tutkitaan ja potentiaaliset mahdollisuudet terrori-iskuihin käyvät vähäisimmäksi.
Iskut ovat yhdistäneet ihmisiä Ranskassa ja Belgiassa. Myös muu Eurooppa on ollut vahvasti tulemassa näitä maita. Se on hyvä merkki Euroopan voimasta. Sen myötä on myös toivetta terrorismin kitkemisestä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti